onsdag 30 januari 2013

Intervjun Allison Schmitt


Allison Schmitt followed up the 2008 Olympics with five medals – including three gold – in London. The University of Georgia star returned to school for her final year of eligibility (she had trained at NBAC for the year leading up to the Olympics) and is now getting ready for NCAAs. She talks about what this incredible 18 months have been like in this week’s 20 Question Tuesday.

Läs intervjun här

tisdag 29 januari 2013

Det ger mig rysningar


Daniel Gyurta överlämnar en guld medalj till Dale Oens familj. Klick här för att se från TV. STORT!



fredag 25 januari 2013

Det händer mycket nu!



 Jag och Jesper på landslagsläger på Teneriffa

Det är fantastiskt kul att börja jobba igen, efter varit mellan två jobb så tog jag några veckor ledigt och det gav mig mycket energi. Att börja året med ett landslagsläger på Teneriffa skapade ännu mer energi. Lägret var mycket bra då den nya landslagsledningen och det nya tränarteamet på NEC presenterade en långsiktig och hållbar målsättning och arbetssätt.

Jag har nu coachat i SPIF i några veckor och det är mycket inspirerande. Först att få börja jobba med nya simmare och tränarkollegor men också att lära känna personer i t ex styrelsen och andra anställda i klubben. Det är många intryck med ny simhall men också nya arbetsmetoder vilket innebär nya rutiner, det är jobbigt att ta in allt men också bra så man inte går i gamla spår.

Den grupp simmare jag har i Polisen är målinriktade och seriösa, det är precis vad jag som tränare behöver för att kunna göra ett bra jobb. Gruppen består av 9 simmare och över tid ska den växa upp till ca 15 simmare. På sommaren kommer några simmare som pluggar i USA hem och då blir gruppen större. Flera simmare som ingår i gruppen är mycket talangfulla och kan framöver att kunna ingå på internationella mästerskap som t ex VM, OS och EM.

I december fick jag förfrågan att coacha Lisa Nordén och vi körde några simpass och jag kommer att vara hennes simtränare vilket är både en ära samt en möjlighet. Lisa är en professionell idrottare och ställer höga krav på sin omgivning, vilket hon ska göra. Det gör att jag måste tänka utanför boxen och det ska mycket kul att vara med på resan.

I gruppen ingår även min gamla vapendragare Mickael Sahlberg som också gör en full satsning på triathlon. Både Micke och Lisa kommer att sätta mig på prov då jag behöver tänka triathlonsiming samt att deras träning med löpning och cykling ska pass schemat och rätt träning.

Nedan ser du de simmare som ingår i gruppen:
Joel Falk Hansson, Jesper Björk, Martin Nilsson, Therese Nord, Henriette Stenkvist, Ebba Rosenquist, David Ernstsson, Adrian Brynnel, Enrique H Portocarrero, Desirée Andersson, Freja Ingelstam, Joakim Q Hammarlind, Sofia Bergkvist. Mikael Sahlberg (T), Lisa Nordén (T).

För att klara av jobbet i Polisen och med Lisa och Micke så försöker jag spring ca 3 mil/vecka och vilken nytta det gör, jag har mer energi och fokus. Vissa dagar tar jag Albin på en promenad för att slappna. 

//Ludde

tisdag 15 januari 2013

Utvecklande läger



Jag sitter nu på hotellet på Teneriffa och på vägen hem till snöiga Stockholm. Landslagslägret som hållit på i 10 dagar har var ett de bästa jag varit med på som tränare. Lägret har fungerat som en kick off mot OS 2016. Ledningen i landslaget har verkligen bjudit in oss tränare att få vara med i givande diskussioner och de har lyssnat på vad vi sagt. Bra initiativ!


Träningen har varit mycket bra. Anläggningen T3 är fantastisk och skapar en proffsig miljö. Jag kan verkligen tipsa simklubbar att åka hit. Totalt så simmade vi 81.800 meter på 15 pass, fokus har varit att förbättra den aeroba kapaciteten. Mestadels simmade vi sammansatt ca 60 % och resterande jämt fördelat på ben, arm och teknik.

Leif Larsson från SOKvar med första dagarna och höll i fysträningen och därefter tog vi tränare över, framför allt Claes från Sjöbo. Jesper körde dessutom löpning vid 4 tillfälle, 2 tillfälle lätt löpning och 2 med backträning.


För min egen del så har lärt känna nya simmare och tränare, att kunna sitta och diskutera simning i 10 dagar med flera tränare är otroligt utvecklande. Många nya idéer och tips blev det mellan oss tränare. 

måndag 7 januari 2013

Är nu Polisentränare och läger Teneriffa


Carl Jenner och Jesper Björk innan förmiddagspasset
Gött med Polisen linne :)

Igår gjorde jag min första dag som Polisentränare och det kändes mycket bra, vilken ära J. Jag är de kommande dagarna på landslagsläger på T3 i Teneriffa, som också är kick off mot OS 2016. Ledning sker av det nya ledargänget med förbundskapten Ulrika Sandmark och Sportchef Henrik Forsberg, träningen är planerad av NEC-tränarna Carl Jenner och Andrei Vorontsov.



Lägret är aerobt inriktat då de flesta simmarna och planeringen är grundträning inför våren. Bl.a. kommer vi att köra 2000metertest och ett pass inriktas mot anaerob med 400 frisim och 100 spec max från pall. Idag sprang Jeppe, Joline och jag 8 km längs beachen, vi kommer att lägga in fyra löppass under lägret. Totalt kommer 15 simpass, 4 löppass och 8 fyspass att genomföras på lägret, en mycket bra uppstart efter den korta ledigheten. Träning ger färdighet.


Ledningen kommer att presenteras planering för landslaget 2013-2014 samt genomföras utvecklingssamtal med simmarna med tränarens närvaro. Jag tycker att lägrets upplägg är mycket bra och ett bra initiativ av ledningen.



 Pass söndag EM

Pass måndag FM

//Ludde