onsdag 18 juli 2012

Bästa avsimning vid tävling


Insim forskning är minimal, är nedsim en annan historia. Forskning har tittat på olika varma och ned hastigheter, längder och laktat nivå. Laktat inte djävulen, kroppens oförmåga att omvandla laktat till ATP är ett problem som leder till det roliga sura brinnande i tarmen. Om din kropp kan förbättra detta system, så du kan tolerera mer stress och förbättra arbetsbörda och resultat. Avsim forskningen är ganska populär, vare sig Dr G sticker örat eller din kompis stickande fingret blir resultatet nästan alltid .... du behöver mer avsim!

Se till att du vet att din individuella plan och behov, men inser att det finns några generaliseringar för alla och om du inte har tillgänglig teknik bör det inte hållas mot dig.
Vi gick över förslag för simningens avsim före och drog slutsatsen:

"Skillnader i åsikter finns mellan varma ner hastigheter och varaktighet. En studie bestäms bada i 15 minuter vid 55-75% av pace fart resulterade i blodet laktat återinställnings till under 2 mmol/L-1 (McMaster 1989). En färsk studie har bestämmas laktat som en optimal takt för varma och ner (Greenwood 2008). Toubekis 2010 fann upprepade spurter att återhämta bästa i en takt av 40 % 100 gratis. 

Trots konflikten i yttrandet om avsim, är en sak klar, alla behöver mycket avsim. Titta bara på dessa föreslagna avsim avstånd i samband med deras event:

Några saker att tänka på är olika slag höja mer laktat än andra och sprinters normalt behöver mer återhämtning.

Men det finns även forskning om passiv återhämtning. Touberkis 2008 noterades:
"Fem minuter aktiv vila under en 15-minuters intervall perioden är tillräckliga för att underlätta blodet laktat borttagning och förbättra prestanda hos simmare. Passiv återvinning och / eller 10 min aktiv vila rekommenderas inte."

Dessa idrottare simmade vid 60% av 100-meters tid och återvinnas inom 15 minuter efter loppet. Detta blandade bevis, väcker en del konflikter, vilket jag tycker är oförmögen att förklara just nu.
Men dessa är rent bygger på volymer blod laktat och om du läser mig tidigare sagt laktat inte djävulen vi en gång misstänks.

Djävulen eller glömt Little Nicky för optimala race resultat är neural trötthet. Denna glömda och okända variabeln stiger högre i händelser med stor kraft produktion. Se till att nervsystemet har uppnått rätt tid att återhämta sig. Om nervsystemet inte återställa det inte kommer att få tillräcklig tid att reagera och kommer att misslyckas ... inte bra! Det uppskattas det neurala systemet tar sju till tio gånger längden av den muskelsystemet att återhämta sig.

Se till att du har tillräckligt med tid för återhämtning och kan stänga av hjärnan av för optimal neural återhämtning.

Slutsats
Simning återhämtning är nödvändig efter ett lopp för neural och laktat förbättring. Mängden aktiv, simning återhämtningen bör vara cirka 60 % av din 100-meters tid och utföras i minst fem minuter (vanligtvis mycket längre).

Referenser
Toubekis AG Tsolaki A Smilios I Douda HT, Kourtesis T, Tokmakidis SP.Int J Sports Physiol Utför. Simning prestanda efter passiv och aktiv återhämtning av olika löptider. 2008 Sep; 3 (3) :375-86.

1 kommentar:

  1. Intressant ämne. Har i år gjort en intressant upptäckt vad gäller nedvarvning efter framförallt löpning. Tidigare år har jag bara joggat ner ca 15 minuter efter ett hårt pass, med ett ganska dåligt resultat i form av slitna muskler dagen efter. I år kör jag även 4-8x100m stegringslopp efter detta, inte hårt, men avslappnat och fort. Vet inte varför, eller om det är så att jag bara tål träningen bättre, men det är stor skillnad dagen efter. Så att komma upp på en hyffsad belastning under nedvarvningen är inget att vara rädd för. Kenyanerna som är "ganska" framgångsrika kör ofta enligt detta. Btw, stort tack för all hjälp under åren, tråkigt när man flyttat ifrån Järfälla att inte få in det i schemat att kunna simma med er. Kvalitèn på er träning är fantastisk. Men JS har en stor del i första SM-medaljen som bärgades i söndags. TACK!
    //Micke S

    SvaraRadera